31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü kapsamında hastanemizde bilgilendirme standı açılmıştır.
31 Mayıs 2023

Tütün, yapraklı bir bitki olup, yaprağının hammadde olarak kullanılmasıyla içme, buruna çekme, emme, çiğneme amacıyla üretilen ürünlerin tamamı ‘tütün mamulü’ olarak tanımlanmaktadır. Dünyanın farklı yerlerinde sigara, nargile, pipo, puro, snuf, bidi, kreteks, snus, guthka, sarma tütün, çiğneme tütünü gibi pek çok farklı tütün ürünü kullanılmakta olup ülkemizde en sık kullanılan tütün ürünlerinden bazıları; sigara, nargile, pipo, puro, çiğneme tütünlerdir. Bu ürünlerden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın olarak kullanılan sigaradır.

Tütün kullanımına bağlı ortaya çıkan sağlık sorunları nedeniyle dünyada her yıl 8 milyondan fazla insanı yaşamını yitirmektedir. Dünyadaki tüm kanser ölümlerinin %25'inden tütün kullanımı sorumlu olup kendisi kullanmadığı halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce insan pasif etkilenime bağlı hastalanmakta veya hayatını kaybetmekte; tütün ürünlerine bağlı bu ölümlerin trafik kazaları bağlı ölümlerden çok daha fazla olduğu görülmektedir. Nikotin ve tütün ürünlerinin kullanımı kanser, kalp ve akciğer hastalığı riskini arttırmakta ve her yıl tütün dumanına maruz kalımdan dolayı 1 milyondan fazla insan ölmektedir.

Bazı tütün ürünlerinin kullanımı sonucu ortaya çıkan sorunlardan birkaçı aşağıda hatırlatılmıştır:

Tütün çiğnemek ağız kanserine, diş kaybına, kahverengi dişlere, beyaz lekelere ve diş eti hastalığına neden olmaktadır.

Nargile içmek diğer tütün kullanım biçimleri kadar zararlıdır. Nargile dumanı zehirlidir ve kansere neden olan maddeler içerir.

E-sigara kullanımı çocukların ve ergenlerin, ileriki yaşamlarında sigara içme ihtimallerini en az iki katına çıkarmaktadır. E-sigaraların içinde bulanan nikotin çocuklarda bağımlılık oluşmasına sebep olmakta ve gelişmekte olan beyinlerine zarar vermektedir.

Polikliniğine gelen hastalar Eğitim Hemşiresi Esra GÖKÇAY ve Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Fatma ORTAKASAPBAŞI tarafından bilgilendirilmiştir.