15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü
14 Eylül 2018

Ağrısız yumrularınız, bitmeyen nezleniz, bitkinliğiniz ve gece ateşiniz varsa;

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü'nde, siz de fark edin...

Ülkenin en hızlı artış gösteren kanser türü olması nedeniyle, 10 yıl önce Avusturalya'da, Ulusal Lenfoma İşbirliği'nin (International Lymphoma Coalition) öncülüğünde ilan edilmiş olan 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, artık her ülkenin sağlık gündeminde yerini almış durumda. Toplumun dikkatini hastalığa çekmek ve insanları hastalık hakkında bilgilendirmek için dünya çapında çeşitli organizasyonların düzenlendiği 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü'nden asıl beklenen ise artan farkındalık sayesinde erken teşhisi yaygınlaştırabilmek ve daha çok insanı sağlığına kavuşturmak...

Lenfoma nedir? Sebepleri nelerdir?

Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Birçok alt tipten oluşur ve çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Bilinen 35 türü bulunan lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Hastalık, lenfatik yapılardaki normal hücrelerin yerinde anormal şekilleri, ya da hızlı bölünme özellikleri olan hücrelerin ortaya çıkması ile gelişir.

Sebep(ler)i tam olarak bilinmese de; bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak ve bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar, lenfomaya yol açabilen risk faktörlerindendir.

Lenfomanın belirtileri nelerdir?

Boyunda, koltuk altlarında veya kasıklarda 'ağrısız yumru'; lenfomanın en önemli belirtilerinden olup, bireylerin kendi vücutlarını tanımaları ve sürekli kontrol etmeleri, erken teşhis açısından çok büyük bir önem taşır. Doktora gittiklerinde, özellikle lenfoma açısından kontrol edilmeyi istediklerini belirtmeleri de gerekir.

Ağrısız yumru(lar)a ek olarak yorgun-bitkin hissetmek, nezleye benzer sürekli devam eden semptomlar, ağrısız şişkinlik-çıkıntı, tekrar eden ateş, gece terlemeleri ve nedensiz iştah-kilo kaybı gibi lenfoma belirtilerinden birkaçı gözlemleniyorsa; derhal bir doktor ile görüşülmesi gerekir.

Lenfomanın çoğu tipinde, erken/doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile hastalıksız ve uzun süreli yaşam şansı söz konusudur.

Bu ciddi hastalıkla savaşabilmek için bilinçlenin, bilinçlendirin...